Winter, of beter gezegd, de kou kan een aanslag zijn op je gezondheid.

December 1, 2016

 

Kou is een aanslag op spieren en gewrichten. Het kost je lichaam extra energie om je warm te houden en het maakt je gevoeliger voor griep en verkoudheid.

Gelukkig zijn er wel dingen die je kan doen om je weerstand te vergroten en lichaam sterker te maken zodat het beter bestand is tegen pijntjes en kwaaltjes. Een gezonde levensstijl met voldoende rust en een afwisselend dieet bijvoorbeeld. Zorgen dat je voldoende vitamines binnenkrijgt ook.

Deze vitamines en mineralen zijn belangrijk in de winter:

 
1. Vitamine C

Vitamine C is een belangrijke vitamine als het gaat om de weerstand. Verder zorgt het voor gezonde botten, tanden, huid en bloedvaten en een goed functionerend zenuwstelsel. Verder speelt het een rol bij de energiehuishouding. Misschien eet je in de winter wat minder fruit en groenten dan ’s zomers, en dat terwijl vitamine C je juist in de winter kan beschermen tegen griep en verkoudheid.

Bekijk hier de grootste bronnen van vitamine C

 
2. Vitamine D

Voldoende vitamine D is nodig om je spieren en botten gezond te houden. En verder speelt vitamine D een belangrijke rol bij je immuunsysteem, dus om je weerstand op peil te houden.

De zon is de grootste leverancier van vitamine D. Ons lichaam heeft het ultraviolette licht (UV-B) op de huid nodig om vitamine D aan te maken. Helaas is de zon tijdens de herfst en winter niet sterk genoeg om voor voldoende vitamine D te zorgen.

Het is lastig om die vitamine D uit voeding binnen te krijgen. Kleine hoeveelheden kan je binnenkrijgen door bijvoorbeeld vette vis en eieren. Maar dan moet je er wel heel veel van consumeren. Een vitamine-D supplement lijkt daarom de beste oplossing.

 

3. B-vitamines

Bij de B-vitamines gaat het om een groep van 8 verschillende vitamines. Deze vitamines zijn belangrijk in de strijd tegen infecties en voor een sterk immuunsysteem. B-vitamines en met name vitamine B12, spelen ook een rol bij de energiehuishouding en bij het tegengaan van stress. Maar deze B-vitamines zijn ook belangrijk om je huid, haar en nagels gezond te houden.

Vitamine B krijg je binnen door bijvoorbeeld volkorenproducten, groene groenten, noten en biergist te eten.

 
4. IJzer

Voldoende ijzer is belangrijk voor de zuurstoftransport in het bloed. Voldoende ijzer helpt om vermoeidheid tegen te gaan.

Je lichaam krijgt ijzer binnen door volkorenproducten, groene bladgroenten en vlees. Vitamine C maakt de opname van ijzer in het lichaam makkelijker.

 
5. Vitamine A

Vitamine A krijg je alleen binnen door het eten van dierlijke producten (vlees, vis, eieren, zuivel). Provitamine A of bètacoteen krijg je binnen door groente bladgroenten, en oranje groente- en fruitsoorten te eten. Je lichaam zet de bètacaroteen om in vitamine A.

Vitamine A is belangrijk voor een goede weerstand, voor een gezonde haar, huid en gebit. Voor de ogen en bij kinderen om goed te groeien.

 
6. Calcium

Calcium is onmisbaar voor een sterk skelet en gebit, maar is ook nodig voor het functioneren van de spieren en het doorgeven van prikkels naar de zenuwen. Daarnaast speelt het een belangrijke rol in de energiehuishouding van de de lichaamscellen. Voldoende beweging en vitamine D helpen het lichaam bij de opname van calcium.

Zuivel staat bekend om de calcium die het levert. Maar ook groenten, noten, zaden en peulvruchten zijn leveranciers van calcium.

 
7. Vitamine E

Voldoende vitamine E is belangrijk voor het behoud van een gezond hart en gezonde vaten. Maar het speelt ook een rol bij de weerstand. Vitamine E is een belangrijke anti-oxidant die de cellen in het lichaam beschermt.

Vitamine E krijg je binnen door plantaardige producten zoals noten, granen, zaden, groenten en fruit en plantaardige oliën.

 
8. Zink

Zink is een belangrijk mineraal voor gezonde botten, huid en haar. Het speelt een rol bij de vruchtbaarheid en een normale groei. Het is ook belangrijk voor een goed werkend afweersysteem.

Zink krijg je binnen via vis, vlees, volkoren brood, peulvruchten en rijst.

 
 
9. Magnesium

Net als calcium, zink en ijzer, is magnesium een mineraal dat helpt dat vitamines hun werk kunnen doen en om allerlei processen in je lichaam goed te laten verlopen. Zo speelt magnesium een rol bij de ontspanning van de spieren, zenuwen en bloedvaten. En zorgt dat het lichaam beter bestand is tegen spanningen en stress.

Magnesium krijg je binnen door het eten van zaden, noten, volkoren producten, bananen en chocolade.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

The Ultimate Workout

September 24, 2015

1/1
Please reload

Recent Posts

September 24, 2015

September 24, 2015

September 24, 2015

Please reload

DE VOLGENDE ASPECTEN GRAAG STRICT NALEVEN AUB;
 
1.       Hou afstand (1.5m).

2.       Trainen gebeurt op afspraak.
3.       Er wordt individueel getraind.
4.   Bij binnen komen gebruiken klanten een desinfecterende gel of zeep. 
5.       Respecteer de afgesproken trainingstijd.
6.       Met klachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest en verhoging
lichaamstemperatuur komt men niet trainen.
7.       Als één van de huisgenoten ziek thuis is, komt men ook niet trainen.
8.       Geen contact met medewerkers en andere fitnessbeoefenaars/klanten.
9.       Volg de richtlijnen op van de medewerkers.
10.    Was regelmatig je handen. Zeker bij aankomst in de club.
11.    Verplicht gebruik eigen handdoek op toestellen blijft gelden.
12.    Gebruik de aanwezige reinigingsmiddelen om na gebruik de aangeraakte onderdelen te reinigen.
13.    Betaal contactloos.
14.    In het fitnesscentrum is het niet mogelijk om de kleedkamers en douches te gebruiken.
15.    Het horeca gedeelte blijft gesloten.
16.    Groepslessen maximaal een klant  per  10m2  
17.    Spinning lessen maximaal een klant per 10 m2 

18. Gebruik steeds je eigen drinkbus en handdoek.

19.  Verlaat na het sporten direct de club.

FitZone:

Trieststraat 38 Bus o

9960 Assenede

Btw.nr:BE0847691710

Tel:09 279 24 19
Email:info@fit-zone.be

 

Openingsuren:

Maandag t/m Donderdag: 08:30 u tot 21:30 u

Vrijdag : 8:30u tot 21:00u

Zaterdag en Zondag : van 10 u tot 15 u

Feestdagen: van 10 u tot 15 u

Gesloten 

  • 1 januari (Nieuwjaarsdag)

  • 25 december (Kerstmis)

© 2016 Fit-Zone Fitness.

Fit-zone heeft de gedragscode van de fitness-sector ondertekend.